29 aug

A bélrendszer, mint a második agy!

A belek működése szorosabb összefüggésben áll a mentális és fizikai teljesítménnyel, mint az a köztudatban ismeretes.

Amennyiben az emésztésben és a bélrendszerben zavar adódik, az kihat a közérzetre, ezáltal mindenféle szellemi és fizikai teljesítőképesség csökken. A fáradt és tompa ember kevés területen tud sikerrel helytállni. Ez mind tökéletesen igaz, de az összefüggések koránt sem állnak meg ezen a ponton! Kevesen tudják, hogy több idegpálya köti össze az emberi agyat a bélrendszerrel, mint amennyi az agy és a gerincvelő között fut. Pontosan ezért nevezik egyre gyakrabban a bélrendszert az ember második agyának.

BrainGut

Természetesen a beleinkkel nem gondolkodunk, akkor miért nevezik agynak?!

A neuronokon keresztülfutó információk szoros kölcsönhatást mutatnak egymással. Az agy összegyűjti az információkat és kiadja a parancsokat a szervezet megfelelő működéséhez. Mivel a belekből hatalmas mennyiségű információ érkezik, így ezek szinte minden más szerv működésére kihatnak! Még a depresszióra való hajlam és a pánikbetegség is összefüggésben állhat a bélrendszer állapotával. Fontos megjegyezni, hogy bizonyos depresszióellenes és hangulatjavító gyógyszerek negatívan hathatnak a belek működésére, ezzel valójában tovább is fokozhatják az adott problémát.

A reflexek és sok más neurológiai probléma is részben, vagy teljesen visszavezethető a bélrendszer állapotára. A legújabb tanulmányok már a szklerózis multiplex felszínre törését is összefüggésbe hozták a “második aggyal”.

A fentiek tekintetében indokolt alaposan foglalkozni a bélrendszer állapotával, mivel az kihat az egészségre, az életminőségre és az élet minden területén elérhető sikerekre.

Az egyik oldalról amit tehetünk, hogy olyan életmódot folytatunk és olyan ételeket fogyasztunk, amik nem károsítják a bélrendszerünket. Klinikailag igazolt, hogy a megfelelő probiotikus törzsek és prebiotikus összetevők hatékonyan támogatják a bélrendszer egészséges működését.

Ha pedig pro és prebiotikumokról van szó, akkor mi nem ismerünk jobbat A PRO-PRE Joghurtnál és Kefirmél! Egyedülállóan hatékony pro- és prebiotikus termék. Magyar fejlesztés, magyar találmány és magyar szabadalom!

 

források:
http://www.scientificamerican.com/article/gut-second-brain/
http://neurosciencestuff.tumblr.com/post/38271759345/gut-instincts-the-secrets-of-your-second-brain
http://jonlieffmd.com/blog/gut-feelings-the-brain-gut-microbe-axis
http://www.origo.hu/tudomany/20100218-belidegrendszer-belagy-tengely-masodik-agyunk-a-belcsatornaban-van.html

 


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel!

Kezdőlap
Jogi nyilatkozat
ÁSZF
Kapcsolat