15 febr

Alkohol és probiotikumok

Mi is köti össze a kettőt?

Tanulmányt végeztek, hogy a rendszeres alkohol fogyasztás során kialakult rendellenességeket, (pl.: májbetegségek, bélrendszeri problémák) a probiotikumok milyen mértékben képesek ellensúlyozni.

A klinikai vizsgálatot a kínai School of Pharmaceutical Sciences, Wenzhou Medical University, és az amerikai egyesült államokbeli University of Louisville School of Medicine toxikológiai intézete együttesen végezte. Persze meg kell említeni, hogy nem ez az első ilyen jellegű kutatás, viszont sokkal átfogóbb képet ad a többinél.

Az etanol, vagyis az alkohol fogyasztás serkenti a kórokozó bélbaktériumok szaporodását, míg az azokat kordában tartó probiotikus törzsek aktivitását csökkenti. Ez a folyamat nagyon gyakran diszbiózishoz vezet. A diszbiózis következtében sérül a bélnyálkahártya és nem lesz képes ellenállni a káros mikroorganizmusok által termelt mérgező anyagoknak (endotoxinoknak). Mindez a májban gyulladásokat, illetve elzsírosodást idézhet elő.dysbiosis-jo_es_rossz_bacik

Diszbiózis (dysbiosis)

Az emberrel együtt élő (bélben, hüvelyben, szájban, bőrön) baktériumok abnormális állapota. Ez általában a patogén baktériumok, gombák, paraziták túlzott elszaporodását jelenti.

Az eredmények igen bíztatóak voltak a probiotikumok fogyasztása után. Már 4 hét elteltével lényegesen kevesebb volt a problémát okozó mérgező anyagok (endotoxinok) száma, a kiinduló értékhez képest. Azt is vizsgálták, hogy két hónapos kezelés, majd egy hónap kihagyás után milyen változások történnek. Az értékek szerint enyhén, de nem szignifikánsan emelkedett az endotoxinok száma. Kórházi kezelés során is vizsgálták a májfunkció rendellenességet, 42 napig 34 betegből 19 probiotikumot, míg 15 placebót kapott. Kimutatták, hogy már 5 nap után javulni kezdtek a májfunkciók. Összehasonlítva a két csoportot, jelentős különbség alakult ki köztük. Azok, akik probiotikumos kezelést kaptak lényegesen nagyobb javulást mutattak. Az emésztés normalizálódott és a májfunkciók is javulásnak indultak.

A tanulmány kitért arra is, hogy a leggyakrabban alkalmazott baktérium törzs a Lactobacillus rhamnosus. Továbbá, hogy a probiotikus hatás jelentősen javult, amikor prebiotikumokkal egészítették ki a terápiát.

Tehát fogyasszunk minél több PRO-PRE Joghurtot, mert mint tudjuk tele van jótékony hatású probiotikummal és prebiotikummal. Alkohol fogyasztást pedig továbbra is mérsékelten végezzük!

A tanulmány referencia száma: PMC4709639 angol nyelven letölthető itt


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel!

Kezdőlap
Jogi nyilatkozat
ÁSZF
Kapcsolat