Házi készítés

A joghurt otthoni készítése nem igényel nagy munkát és komoly tapasztalatot. Egy pár nagyon egyszerű szabály betartása mellett könnyedén megy.

A szabályok:

Csak hőkezelt tejből készítsünk joghurtot. Azaz, ha nyers tejet akarunk érlelni, akkor első lépésben feltétlenül forraljuk fel, vagy használjunk bolti tejet.

Ügyeljünk rá, hogy a beoltott tej már ne legyen melegebb, mint 50°C.

Eszközök:

Alapvető konyhai eszközök, mint valamilyen keverőkanál (esetleg habverő), edény/lábas, amiben a tejet melegítjük és az érlelő. Az érlelőnél arra kell ügyelni, hogy jó hőtároló képességgel rendelkezzen. Célszerű beszerezni egy megfelelő hőmérőt, a legalkalmasabb maghőmérőt használni, amit még egy csomó máshoz is tudunk a konyhában alkalmazni.

 

Amennyiben nem probiotikus joghurttal kívánjuk oltani a tejet, illetve nem szempont az elkészült joghurtban a jótékony bacik aktivitási szintje, akkor szóba jöhet az elektromos érlelő is.

Arra ügyelni kell, hogy több lépcsőbe ne oltsuk újra az előző joghurttal a következőt, mert könnyen előfordulhat, hogy a levegőből megfertőzi egy olyan gomba, vagy baktérium, amit nem szeretnénk szaporítani. Sokféle káros fajnak is kedvez az a közeg, amiben a jótékony kultúrákat szaporítjuk.

Azért javasolt inkább megfelelő minőségű oltókultúra, vagy kultúra keverék használatát a joghurt készítéshez, mert ha már egyszer otthon készítjük joghurtot, akkor az legyen igazán jó és a lehető legegészségesebb. Élőflóra és élőflóra, valamint aktivitás és aktivitás között is vannak különbségek. Nem mindegy, hogy a jótékony bacik milyen erőnlétben vannak, amikor elkészül a joghurt.

Egy elhivatott kutató-fejlesztő közösség, mint a PRO-PRE csapat, folyamatosan azon munkálkodik, hogy minél jobban megértse azon mikroorganizmusok működését, amelyek szerepet játszanak az élelmiszerek érlelésében és az emberi szervezet működésében. Éppen ezért a kultúra keverékek, melyek a kutató munkák eredményeként jönnek létre, olyanok, melyek az egyszerű hőfok és érlelési idő szabályok betartása mellett kiemelkedő eredményt biztosítanak. Ezeket az eredményeket sokszorosan megismételjük és leellenőrizzük. Amikor késznek minősítünk egy fejlesztést, akkor azt minden esetben egy független akkreditált intézmény újraellenőrzi, és az eredményeket jegyzőkönyvezi. A RPO-PRE minden terméke ilyen, így a háztartásoknak szánt kultúrakeverékek is.

A fentiek miatt, lényeges különbségek mutatkoznak a szervezeten belül gyakorolt aktivitásra és az íz tekintetében is ahhoz képest, mint amikor véletlenszerű mennyiségű élő baci indul szaporodásnak, amikor egy már kész joghurttal újraoltjuk a tejet. Az sem nevezhető ideálisnak, hogy érzékszervekkel kerül megállapításra, hogy kész a joghurt, de nem tudható, hogy éppen az emberi szervezet számára oly hasznos kis élőlények milyen életszakaszban vannak, hogy képesek-e életerősen átjutni gyomor savas közegén. Ezzel szemben, amikor a megfelelő kultúrakeverékkel kerül a tej beoltásra, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a legjobb eredményt kapjuk.