27 jún

Ilja Mecsnyikov (idézet a Joghurt Krónikából)

Magyarországon tarhónak nevezték az összes olyan savanyított tejet, amit oltóanyaggal oltottak be. Az oltóanyagot pedig tarhómagnak keresztelte népünk, ami leginkább az előző tarhóból megmaradt kisebb rész volt. Ezt a hagyományt a török megszállás sem tudta felülírni, tehát nyomásra sem adtuk fel a megnevezést. A XX. század elején dobtuk be a törülközőt, amikor a joghurt szerte a világon egyre népszerűbbé vált. A világhódítás a nagy orosz tudósnak volt köszönhető. Ez az ember tette az első komoly lépést a joghurt tudományos kutatásával és bizonyításával, az úton, amin azóta is sokan dolgozunk.

Ki is volt ez a tudós.
Ilja Mecsnyikov, aki oly annyira szakállas volt, hogy a gondolkodó ember már eleve feltételezi, hogy ideje nagy részét nem borotválkozással töltötte. Ez, utólag is jó döntésnek bizonyult a tudós részéről, mert így a szorgos munkásságáért Nobel díjat is kapott. Amúgy erre a díjra már a XX. század kezdetén is sokkal jobban buktak a csajok, mint a sima arcbőrre. Legjobb tudomásunk szerint, Ilja Mecsnyikov nem játszotta el makaón a díjat, de ez nem biztos. Ami viszont kétségtelen: sikerült bizonyítania, hogy a bél mikroflórája szoros összefüggésben áll az egyén élethosszával. Tudomást szerzett arról, hogy a Rodope hegységben élő emberek nem ritkán, száz évnél is tovább élnek. Elkezdte kutatni a titkukat és arra a következtetésre jutott, hogy ezek az emberek főleg joghurtot fogyasztanak, ami elpusztítja a bélben élő rohasztó baktériumokat. Igazolta ezt a jó tulajdonságot a joghurtban található tejsavbaktériumról, amit Lactobacilus Bulgaricusnak nevezett el. Ezzel nem kicsi őrületet beindítva, hiszen azóta is egyre többen fogyasztják a joghurtot szerte a világon és bizony ebben rendesen benne van a keze.
Mára a tudomány számtalan tejsavbaktériumról bizonyította be a gazdaszervezetre gyakorolt jótékony hatását. Azt hogy milyen nagyszerűen támogatja a jó joghurt az immunrendszert. Persze azoknak a tejsavbaciknak életképesen el kell jutniuk a vastagbélbe.
A legbiztosabb módja, hogy megkérdőjelezhetetlen minőségű joghurtod legyen, ha magad oltod be a tejet PRO-PRE Joghurt oltókultúrával. Másrészt sokkal menőbb is, hogy a saját joghurtod fogyasztod.

a fenti szöveg részlet a jövőben megjelenő Joghurt Krónika kiadványból


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel!

Kezdőlap
Jogi nyilatkozat
ÁSZF
Kapcsolat