29 jan

Mivel édesítsük a joghurtot?

A joghurt édesítése egyenlő a cukorral? Nem feltétlen, igaz, a cukor a legáltalánosabb édesítőszer, de számos egyéb alternatíva is létezik.
Ezekről a lehetőségekről kívánunk nem túl tudományos megfogalmazásban objektív képet adni számotokra. Cikkünkben csak az éppen divatos édesítőről lesz szó, nem az összes lehetséges változatról.

Miért is van szükség cukorra?

A cukor energiaforrás, szervezetünk a leggyorsabban ebből képes energiát nyerni. Az energia pedig ugye kell a mindennapos fizikai és szellemi megterhelés miatt. A problémák abból szoktak adódni, hogy gyakran több cukrot kap a szervezet, mint amennyit fel tud használni.

Néhány édesítőszer és a cukor

edes_cukor

Finomított cukor
Magyarországon leginkább cukorrépából késztik és szacharóz néven ismerjük. Olyan gyártási folyamaton esik át a növény, mely után lényegében minden egyéb anyagtól mentes, tiszta cukrot kapunk. Ez a fajta cukor nem azért kerülendő, mert finomított, hanem mert maga a mértéktelen cukorfogyasztás nem tesz jót a szervezetünknek. A finomítási eljárásoknak köszönhetően nem válik veszélyessé, csupán tisztább lesz a termék. Hátránya azonban, hogy az adott növény értékes anyagaitól is elbúcsúzhatunk.

edes_barna

Barna cukor, nádcukor, melaszok
Számos fajtája létezik, a különbség csak annyi, hogy a cukortartalmuk mellett más anyagokat is tartalmaznak. Ilyen például az ásványi anyag. Viszont az értékes anyagokból olyan kismértékben található bennük, hogy szervezetünkre pont olyan hatással vannak, mint a finomított cukrok. Ízben jelentkezhetnek nagyobb különbségek is (főként a melaszok esetében).

edes-mez

Méz
A méz cukortartalma 70-80%. A cukor része leginkább fruktóz és glükóz együttese, amely ugyan természetes, de így is hasonló hatással van a szervezetünkre, mint a sima cukor. A mézek viszont a cukrok mellett rengeteg értékes anyagot tartalmaznak, amik fajtáktól függően eltérhetnek. Sokféle vitamin, ásványi anyag, nyomelem és enzim teszi gazdaggá a mézeket. Egyszerűen és tömören a méz sok jó dolgot tartalmaz. Azonban, ha valamiért kerülni kell a cukrot, akkor nem valószínű, hogy a méz a legjobb választás helyette.

edes_juhar

Juharszirup
A mézhez hasonlóan sok értékes anyagot tartalmaz a cukrok mellett. Előnye, hogy lassabban szívódik fel, és ezért valamivel lassabban emeli a vércukor szintet, habár cukorbetegeknek így sem igazán ajánlott. Jellegzetes íze van, és különböző csoportokba sorolják be. Attól függően, hogy a juharfa melyik rétegéből nyerik, a szirupokat A-tól D-ig jelölik. Ez nem a minőség, hanem az ízvilág mutatója. Érdemes végig kóstolni mindet és utána véleményt alkotni. Akik szeretnek játszani az ízekkel, azok számára ajánlott kipróbálni.

edes_agave

Agávé szirup
Hasonlóan tartalmaz értékes anyagokat, és még lassabban szívódik fel, mint a juharszirup. Itt is felfedezhető egy jellegzetes íz, de nem olyan intenzív, mint a juharszirup esetében. Személy szerint nekem ez az egyik kedvencem, persze ez csak az én véleményem. Sokan nem szeretik, de aki még nem tette, annak ezt javasolnám elsőnek, hogy próbálja ki a joghurttal. 🙂

edes_xilit

Poliolok (cukoralkoholok)
Sokféle cukoralkohol létezik, de most nem részletezem mindet. Két a közelmúltban felkapott poliolt azonban megemlítenék. Ezek a xilit (xilitol), vagy más néven nyírfacukor, és az eritrit (eritritol). A fent említettekkel szemben ez a kettő nem cukor, ezért nincs, vagy szinte nincs az a fajta káros hatása, mint a túl sok cukor fogyasztásnak. Mind a kettőre jellemző az endotherm hatás, tehát hűsít. Ez azt jelenti, hogy ha például forró teába teszünk xilitet, vagy eritritet az többet hűt rajta, mintha ugyanannyi hasonló hőmérsékletű cukrot tettünk volna bele.

szacharóz (cukor) xilit (nyírfa cukor) eritrit
kalória/g 4 2,4 0,2
glikémiás index (GI) 60 7 0
édesítő hatás, ha a cukor 100% 100 80-100 60-80

Következtetés
Látható a két poliol közötti különbség, legnagyobb pedig a kalória értékben mutatkozik meg. Vannak esetek, amikor az egyik, vagy másik jelent előnyt.

Példa
Néhány teában 3 kanál eritrit is szükséges, hogy ugyan olyan édes legyen, mint 2 kanál cukortól. Azonban ha joghurtról van szó, már kisebb lehet ez a különbség. A lényeg, hogy mindkettő jó cukorhelyettesítő, igaz sajátos ízt adnak, attól függően mibe tesszük.

A xilitet nyírfából, kukoricából és más növényekből is elő lehet állítani. Hogy melyik a jobb? Az igazság, hogy nincs különbség, hiszen az eredmény ugyanaz a vegyület. A xilit sok embernél hasmenést okoz, azonban amint hozzászokik a szervezet, ez a panasz elmúlik. Fontos, hogy xilitet ne adjunk kutyának, mert heves reakciókat válthat ki náluk és így veszélyes lehet számukra. Az emberek számára viszont teljesen biztonságos mind a két poliol. A hetvenes évektől komoly kísérletek és klinikai tesztek zajlanak, de az emberek számára egészségkárosító hatást nem tudtak kimutatni.

edes_stevia

Stevia/sztívia, vagy jázminpakóca
Minden bizonnyal ez a legegészségesebb édesítő, feltéve hogy az adott esetbe kellő édes ízt biztosít. Ez a növény helyet kaphatna a gyógynövény kategóriában is. Teljesen természetes, nem hizlal, és nem terheli a szervezetet sem. Hátránya, hogy nehéz a cukorhoz hasonló édes ízt kihozni vele az ételeinkből. A joghurt esetében sem tölti be jól ezt a szerepet, érdemes kombinálni eritrittel, ha mindenképpen szeretnék használni. Vagy meg kell győzni magunkat, hogy szeretjük a sztívia furcsán edés ízét.

Arra bátorítunk mindenkit, hogy kísérletezzen, játsszon az ízekkel. Általánosságban elmondható, hogy a cukorfogyasztást érdemes csökkenteni, de azt sem szabad elfelejteni, hogy a szervezetünknek szüksége van rá.

Jó kalandozást kíván a PRO-PRE csapat!


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel!

Kezdőlap
Jogi nyilatkozat
ÁSZF
Kapcsolat