22 ápr

Mi a különbség a joghurt és a kefir között?

JOGHURT vs. KEFÍR

Kétségtelen, hogy sok a hasonlóság közöttük, azonban a különbségek is jelentősek. Kezdjük az alapoknál és először is tisztázzunk néhány fogalmat.

Termofil mikroorganizmus: Olyan mikroorganizmus, jelen esetben főleg baktérium, amely számára a magasabb hőmérséklet kedvez. Tehát az emberi test hőmérséklet, és/vagy annál is magasabb az ideális hőmérséklet a számára.

Mezofil mikroorganizmus: Olyan élesztő és baktérium, amely számára nagyjából a szobahőmérséklet kedvez, tehát az emberi testhőmérsékletnél alacsonyabb a számára ideális hőfok.

Fermentáció: Más szóval erjedés. Természetes folyamat, mely során biokémiai átalakulás megy végbe. Ez azt jelenti, hogy a kiinduló anyag szerkezete megváltozik és másik szintén természetes anyag jön létre. Ilyen például, amikor a tejcukorból (vagy más cukrokból) a baktérium tejsavat termel. A végeredmény pedig a kiinduló állapothoz képest új tulajdonságokkal rendelkezik. Az erjedés lehet tejsavas, alkoholos, ecetes, vajsavas és butilalkoholos. Gyakran az erjedés során szénsav is képződik.

Miután a fentiekkel tisztában vagyunk könnyű lesz megérteni a különbségeket.

A joghurt esetében kizárólag termofil tejsavbaktériumok játszanak szerepet a fermentációs folyamatban, ezek mind tejsav termelő bacik.
A kefir esetében főleg, de nem kizárólag mezofil élesztőgombák és mezofil baktériumok végzik az érlelési folyamatot. A törzsektől függően nem csak tejsav, hanem egy kevés alkohol is képződik, valamint a szénsav is megjelenik.
Ezért nem csupán más hőfokon történik az erjedés, hanem más (biokémiai) átalakulások mennek végbe. Ez azt jelenti, hogy ugyan van átfedés, de más-más anyagok jönnek létre.

Melyik a jobb?
Nem lehet egyikről sem kijelenteni, hogy jobb a másiknál. Az ízén felül a hatásukban és tulajdonságaikban is van átfedés, de mégis különböznek az adottságaikban. Más-más erősségeik vannak.

Annyi biztos, hogy mindkettő nagyon finom és egészséges, főleg, ha a PRO-PRE Joghurtról és PRO-PRE Kefirről van szó!


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel!

Kezdőlap
Jogi nyilatkozat
ÁSZF
Kapcsolat