Joghurtos, roppanós házi zsemle
Kevés csodásabb dolog van az otthon sült péksüteménynél! A hazatérő szívét első szippantásra megmelengeti a gőzölgő zsemlék illata. Aztán megpillantva az aranybarnára sült, ránézésre is csuparoppanós zsemléket, csakis az jár az ember fejében: bele akarok harapni! MOST! Melegen ajánljuk ezt az igazi házi zsemle receptet hideg esték vacsoráira!
Hozzávalók:
- 20 dkg BL 55-ös liszt
- 20 dkg BL 80-as liszt
- 1 kávéskanál só
- 2 dkg friss élesztő
- 1 teáskanál barnacukor
- 10 dkg PRO-PRE Joghurt
- 1,5 dl tej
- 5 dkg vaj
Elkészítése:
Pici tejjel, a cukorral az élesztőt felfuttatjuk. A lisztekhez hozzáadjuk a sót, a kézmeleg joghurtot és az élesztős tejet. Bedagasztjuk, folyamatosan adagolva a masszához a langyosra melegített tejet. Amikor már valamelyest összeállt a tészta, beleöntjük az olvasztott vajat és még körülbelül öt percig dagasztjuk a zsemle alapanyagot. (Lustábbak kenyérsütőgéppel is elvégeztethetik a munka nehezét). Egy órán át meleg helyen kelesztjük a szép levegősre dolgozott tésztát. Picit átgyúrjuk és 16 részre vágva zsemléket formázunk belőle. A bucikat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és letakarva még fél órát kelesztjük. Ha letelt a pihenőidő, a zsemléket 190 fokos sütőben 15 percig sütjük. Fontos, hogy a sütő aljába állítsunk be egy tálka vizet! Ha letelt a negyed óra, levesszük a hőfokot 170-re és aranybarnulásig, azaz nagyjából még tíz percig pirítjuk a zsömiket.
Bármivel kenjük meg, garantált és világraszóló a siker! Mi PRO-PRE Joghurtos tonhalkrémmel is imádjuk! (http://ppjoghurt.hu/tonhalkrem/)
Jó étvágyat kíván a PRO-PRE Csapat!
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel!