15 jún

Laktózérzékenység és a joghurt

Szabad-e joghurtot fogyasztania annak, aki érzékeny a laktózra?

Igen, vagy nem?

Szeretnénk ebben a fontos témában közzétenni információkat. Mivel a kérdést nem lehet igennel, vagy nemmel megválaszolni. Amennyire tudunk, igyekszünk hétköznapi nyelven fogalmazni, hogy világos információval szolgálhassunk.

Mi is a laktóz?
Galaktózból és glükózból álló diszacharid. Hétköznapi nevén ez a TEJCUKOR.

A laktózérzékenységet laktózintoleranciának is szokták nevezni. Ami azt jeleni, hogy a laktózra érzékeny egyén szervezete nem elég hatékonyan, vagy egyáltalán nem képes lebontani a tejcukrot (laktózt). Ennek pedig az az oka, hogy a laktóz lebontásához szükséges laktáz enzimnek alacsony a szintje, vagy teljes a hiánya.
Érdekesség, hogy míg a 100 Hollandból alig 1-2 ember érzékeny a laktózra, addig ez az arány fordított az amerikai őslakosok, azaz indiánok körében. A magyarokra vonatkozó statisztikai adatok nem fedik egymást és nem a mi dolgunk eldönteni, hogy kinek van igaza. A különböző kutatások szerint a magyar lakosság 15-40%-a érintett.
Az okokat elsősorban a genetikára lehet visszavezetni, de közrejátszik a táplálkozás és életmód is az érzékenység kialakulásában. Már a fogantatástól számítva növelhetik, vagy csökkenthetik bizonyos tényezők a laktózintolerancia kialakulásának kockázatát.

Mik a jelei annak, ha valaki érzékeny a tejcukorra?
Túlzott gázképződés a belekben, hányinger, görcs, puffadás, hasmenés, felfúvódás, de lehet kiütés is.
Ez akkor történik, amikor valaki tejet, vagy tejterméket fogyaszt és általában 20 percen belül jelentkeznek a tünetek.

Mi a helyzet a joghurttal?
Két befolyásoló tényezőt kell megemlíteni!

1. A joghurt tejsavbaktériumokkal fermentált tejtermék. Ami azt jeleni, hogy a különböző baktériumtörzsek úgy készítenek a tejből joghurtot, hogy a tejben található laktózt tejsavvá alakítják, ezért a laktóz javarészt átalakul és nem cukor többé. Lényeges, hogy joghurtnak így alacsony, vagy nagyon alacsony lesz a laktóztartalma a tejhez képest, de ekkor sem nulla. Tehát valamennyi laktóz azért jelen van a joghurtban is. Azt kijelenthetjük, hogy a laktózérzékenyek többsége, kb.: 80%-a minden gond nélkül fogyaszthat joghurtot. Ez azért van, mert az ő szervezetük ezt az alacsony mennyiségű tejcukrot gond nélkül lebontja.

Nem véletlen, hogy olyan országokban, ahol gyakoribb a laktózintolerancia, ott szélesebb népszerűségnek örvend a joghurt fogyasztás és készítés. Ilyen ország például Görögország, ahol lakosság több mint fele érintett, de említhetnénk Indiát, vagy Izraelt is.

2. Tudományosan igazolt tény, hogy bizonyos probiotikus tejsavbaktérium törzsek jótékonyan befolyásolják a tejcukor lebontásának képességét. Amennyiben az anya fogantatáskor és a szoptatás alatt a megfelelő törzseket tartalmazó joghurtot fogyasztja, akkor csökken a laktózintolerancia kialakulásának kockázata. Valamint a már kialakult érzékenység mértékét is enyhítheti az ilyen joghurt rendszeres fogyasztása.

Összefoglalva:
Az tejcukorérzékenyek túlnyomó többsége nyugodtan fogyaszthat joghurtot. Az aki különösen érzékeny a laktózra, az általában tud erről. De ők mit tehetnek? Először is mindenképpen konzultáljon az orvosával és ha Ő jóváhagyja, akkor kezdjen el napi rendszerességgel kis mennyiségben megfelelő probiotikus törzseket kellő számban tartalmazó joghurtot fogyasztani. Ugyan nagyon hosszú folyamat is lehet, akár 6-12 hónap is, de jó eséllyel érezhető mértékben csökkenni fog az intoleranciája.

Bízunk benne, hogy többeknek segítettünk.

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel!

Kezdőlap
Jogi nyilatkozat
ÁSZF
Kapcsolat