Szabad szemmel nem látható, jellemzően egysejtű élőlények. Baktériumok, gombák, archaeák és protisták. A mikrpbiológia foglalkozik a mikroorganizmusokkal.
Érlelés, erjesztés
Anaerob tulajdonsággal rendelkeznek azon szervezetek, amelyeknek nincs szükségük oxigénes környezetre anyagcseréjük és szaporodásuk során. Egyes fajokat az oxigén jelenléte kifejezetten zavar, anyagcseréjüket akadályozza, vagy akár pusztulásukat is okozhatja.
A laktóz másik nevén a tejcukor. A laktóz egy diszacharid, ami galaktózból és glükózból áll.
A megengedőbb álláspont szerint minden olyan mikroorganizmus probiotikus amelyről bizonyított, hogy a gazdaszervezetre jótékony hatással van.
A prebiotikum olyan természetes élelmiszerösszetevő, amelyre a gyomor-bélrendszer felső szakaszában található emésztőenzimek nem hatnak, és változatlan formában jutnak el a vastagbélig, ahol szelektíven kizárólag a gazdaszervezet szempontjából kedvező hatású baktériumokat, probiotikumokat táplál.
Pro és Prebiotikum együttesen nevezhető szimbiotikumnak.
A thermofil kultúrák emberei testhőmérsékleten, vagy annál magasabb hőfokon szeretnek szaporodni.
A mezofil kultúrák emberei testhőmérsékleten, vagy annál alacsonyabb hőfokon szeretnek szaporodni.
A bélflóra az emberi (és állati) emésztőrendszerben élő mikroorganizmusok összessége, az emberi mikrobiom legnagyobb részét alkotja. Ebben a kontextusban „bél”-en a teljes emésztőrendszert értjük, a „flóra” pedig a „mikrobióta”, „mikroflóra”, „mikrobiom” szinonimája.