Szakkifejezések és fogalmak

Szabad szemmel nem látható, jellemzően egysejtű élőlények. Baktériumok, gombák, archaeák és protisták. A mikrpbiológia foglalkozik a mikroorganizmusokkal.

Érlelés, erjesztés

Olyan folyamat, amelyben a szerves anyagok, leginkább a szénhidrátok kémiai átalakuláson mennek keresztül. A szénhidrátok lebontását baktériumok, élesztő és penészgombák végzik, hogy saját életükhöz és szaporodásukhoz energiát nyerjenek. A felhasznált energiából új anyagokat termelnek, mely következtében a kiinduló termék átalakul. 

Anaerob tulajdonsággal rendelkeznek azon szervezetek, amelyeknek nincs szükségük oxigénes környezetre anyagcseréjük és szaporodásuk során. Egyes fajokat az oxigén jelenléte kifejezetten zavar, anyagcseréjüket akadályozza, vagy akár pusztulásukat is okozhatja. 

 

A laktóz másik nevén a tejcukor. A laktóz egy diszacharid, ami galaktózból és glükózból áll.

A megengedőbb álláspont szerint minden olyan mikroorganizmus probiotikus amelyről bizonyított, hogy a gazdaszervezetre jótékony hatással van. 

A szigorúbb álláspont pedig kiköti, hogy a mikroorganizmus amiről bizonyított, hogy jótékony hatást gyakorol a gazdaszervtere, csak akkor nevezhető probiotikusnak, ha képes csíraképző telepeket létrehozni és továbbszaporodni a bélrendszerben. 

A prebiotikum olyan természetes élelmiszerösszetevő, amelyre a gyomor-bélrendszer felső szakaszában található emésztőenzimek nem hatnak, és változatlan formában jutnak el a vastagbélig, ahol szelektíven kizárólag a gazdaszervezet szempontjából kedvező hatású baktériumokat, probiotikumokat táplál.

Pro és Prebiotikum együttesen nevezhető szimbiotikumnak.

A thermofil kultúrák emberei testhőmérsékleten, vagy annál magasabb hőfokon szeretnek szaporodni.

A mezofil kultúrák emberei testhőmérsékleten, vagy annál alacsonyabb hőfokon szeretnek szaporodni.

A bélflóra az emberi (és állati) emésztőrendszerben élő mikroorganizmusok összessége, az emberi mikrobiom legnagyobb részét alkotja. Ebben a kontextusban „bél”-en a teljes emésztőrendszert értjük, a „flóra” pedig a „mikrobióta”, „mikroflóra”, „mikrobiom” szinonimája.