16 jan

A tejről és a tehenekről (első rész)

1995 és 96-ban egy pennsylvaniai farmon éltem és körülbelül ezer tejelő jószág vett körül. Az elején , mint segéd erő dolgoztam és a tehenek gondozása volt a feladatom. Ebben az időszakban megismerhettem ezeknek a fantasztikus és hatalmas állatoknak a természetét. “Marha” használják sokszor ezt a szót a túl jó indulatú emberekre. Joggal mondható, mivel pontosan ilyenek a tehenek, árad belőlük a szeretet és a végtelen jóindulat. Ha további hasonlatot keresünk, azt is mondhatjuk, hogy olyan, mint egy kölyök kutya. Épp olyan játékos, vidám és jólelkű.

hegyi_tehenek illusztráció

Hogyan hálálja meg a jó bánásmódot és a szeretet a tehén?

Úgy vélem, hogy az akkor még Thornybush farm (Tüskés bokor tanya) az egyik legjobb hely volt, ahová egy tehén születhetett. A környezet teljesen idilli volt, hegyvidéki birtok erdővel, természetes dús, napsütötte legelő területtel és egy tiszta vizű patakkal. A tehenek számára ez maga a mennyország volt, míg számomra a legjobb iskolát jelentette, ahol tapasztalatot gyűjthettem.

Laikusként azt hihetnénk, hogy a fenti körülmények már elegendőek ahhoz, hogy a tehén tökéletes minőségű tejet adjon. Saját tapasztalataim viszont azt mondják kell még valami. Megfigyeltük, hogy azok a tehenek, akikre egy kicsivel több időt fordítottunk jobb minőségű tejet adtak. Persze minden jószággal jól bántunk, de arra nem volt lehetőségünk, hogy  több száz, vagyis közel ezer tehén játszó pajtásaként is helyt álljunk. Ezért mindig volt 10-20 “szerencsés”, akikkel többet foglalkoztunk.  A játék idő hasonlóan folyt, mint mikor az ember a kutyájával játszik. Fogócskáztunk, imádják, ha vakargatják őket és elolvadnak, ha beszélsz hozzájuk. Természetesen mindegyiknek van saját egyénisége és viselkedése. Mint mindig itt is kerültek ki kedvencek a nagy tömegből. Az enyém Buddy (Haver) volt, aki nem ette meg a virágokat és semmit nem legelt le, amin volt a zöld színen kívül más. Szóval nem igaz, hogy a tehenek színvakok.  Ráadásul Buddy kifejezetten szeretett ugrálni, ami roppant mulatságos dolog egy 600 kilós állattól.

Ezeket a kiválasztott teheneket vittük a kisfejőbe, mert több és jobb minőségű tejet adtak. A tőlük kapott tej volt a farm saját felhasználású teje, mert ezekből lehetett a legjobb minőségű sajtokat készíteni. A sajtoknál különösen sokat számít a tej minősége, a joghurtoknál ez másképpen van, de erről majd később.

Összegezve, hogy mi határozza meg a tej minőségét:

 • a levegő minősége
 • a legelő minősége
 • a takarmány és széna minősége
 • a víz minősége
 • a tehén kora
 • a tehén fajtája
 • a tehén fizikai állapota
 • a tehén lelki állapota
 • és hogy mennyit játszottak a tehénnel az egyéni igényeihez képest

Nézzük meg, hogy miből áll a tej:

viraggal_tehen

Nagyjából 87% víz, ~3,8% zsír, ~3,3% fehérje, ~4,7% cukor. Ez körülbelül 99%, a maradék 1% pedig minden egyéb, leginkább ásványi anyagok és vitaminok, de ide kell sorolni az emberi szervezet számára oly hasznos mikroorganizmusokat is.

Ha 99%-ban ennyire egzakt a tej, akkor miért számít annyira milyen fajta amikor sajtot készítünk?

Bizonyos sajtok esetében valóban nagyon fontos, hogy milyen tejből készítjük. Például, ha összehasonlítjuk az alföldön élő tehenek tejéből és a magasan a tengerszint felett élő tehenek tejéből készült sajtot, nem lesz ugyanolyan. A különbségeket főként a körülmények okozzák (milyen vizet isznak, hol legelnek stb.).

Nem kell megijedni a magyar tej világviszonylatban is jó minőségű, a magyar gazdák szeretik a jószágaikat és jellemzően megfelelően tarják őket. A magyar tej jó minőségű, igaz akad még jobb, de nem sok. Ezzel a gondolattal zárnám le az első részt.

A második részben a következő kérdésekkel foglalkozunk:

 • A joghurt esetében miért nem annyira meghatározó a tej, mint bizonyos sajtoknál?
 • Mi történik a tejjel az üzemben?

MÁSODIK RÉSZ


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel!

Kezdőlap
Jogi nyilatkozat
ÁSZF
Kapcsolat