Tejallergia és érzékenység

A Magyar lakosság nagyjából 20%-nak gondot okoz a tej fogyasztása.

Az európai felnőtt lakosság kb. 1%-a, a gyermekek 2-3%-a allergiás a tejfehérjére. A tejfehérje allergiát nem szabad összekeverni a tejcukor (laktóz) érzékenységgel. A tejfehérje allergia sokkal nagyobb odafigyelést igényel.

Az előbbinél lényegesen többen, nagyjából a lakosság ötöde laktóz intoleranciában szenved és ezért óvatosan, vagy egyáltalán nem fogyasztanak tejterméket.

Mi a helyzet náluk a PRO-PRE Joghurttal?

Tejfehérje allergia:

Kevés embert érint, de annál komolyabb gondokat okozhat a tejfehérje allergia. A tejfehérje allergiások döntő többségénél az alfa-s1 kazein fehérje okozza a problémát. Ez egy igazán összetett aminosavláncból álló micellás fehérje, amire az arra allergiások szervezete immunreakcióval válaszol. Van akinél kisebb mennyiség nem okoz gondot, van akinél igen. Egyes embereknél súlyos, néhánynál enyhe tüneteket produkál. Hogy milyen mennyiségben van jelen ez a fehérje a tejben az a tejelő állattól függ. E tekintetben lehetnek különbség a tehén egyedek között is. Tehát akár ez is lehet az oka, hogy néha hevesebb, néha enyhébb tünetekkel jár a tejtermékek fogyasztása. Minden emlős állat teje valamilyen mértékben tartalmazza az említett fehérje típust, leszámítva a kecskét.

A fehérje összetétel a joghurt fermentálása közben nem változik olyan mértékben, hogy azt érdemes legyen megemlíteni. Ezt azt jelenti, hogy a tejfehérjére allergiásoknak pont úgy kell eljárniuk a PRO-PRE joghurt fogyasztásával, mint a tejjel. Ha kisebb mennyiség nem okoz gondot, akkor itt sem fog. Megoldás lehet, ha kecske tejből készült a joghurt, de ne feledjük, hogy akkor sem lesz tökéletesen mentes a joghurt a fenti fehérjétől, mivel az oltókultúra keverék teljes tejfehérjét is tartalmaz. Akinek tejfehérje allergia miatt szigorúan kerülni kell a tejtermékeket, annak a PRO-PRE Joghurtot sem ajánlott fogyasztani, mivel tejtermék!

Laktózérzékenység (tejcukor érzékenység, laktózintolerancia)

A laktózérzékenység lényegesen több  embert érint, mint a tejfehérje allergia. Körülbelül minden ötödik embernek okoz valamilyen mértékű problémát a tejcukor. Jó hírünk van a PRO-PRE Joghurttal kapcsolatban! Duplán is! Vagyis inkább triplán. 🙂

Mit is jelent a laktózintolerancia?

A tejben lévő tejcukor (laktóz) egy diszacharid, ami a galaktóz és a glükóz kapcsolatából áll. A két monoszacharidot (galaktóz, glükóz) már mindenki probléma mentesen képes megemészteni, de előfeltétele, hogy azok elváljanak egymástól. Ezt a feladatot az emberi szervezet úgy hivatott megoldani, hogy a laktáz nevű enzimet mindig a bevitt tejcukor mennyiség függvényében termeli, ami egész egyszerűen szétszedi őket. Úgy kell elképzelni, mint amikor két egymásba rakott LEGO darabot kettéválasztunk. A probléma ott kezdődik, amikor nem termeli a szervezet megfelelő mennyiségben ezt az enzimet. Olyankor jönnek a tünetek. Nagyon kevés az olyan ember, akinek teljes mértékben hiányzik a szervezetéből a képesség, hogy laktáz enzimet termeljen.

Jó hír 1.: A PRO-PRE Joghurt érlelése alatt a sok-sok mikroorganizmus pont azon dolgozik, hogy a tejcukrot átalakítsa, ezért a kész joghurtban már drasztikusan csökken a laktóztartalom. Ugyan nem lesz tökéletesen laktózmentes, de a megmaradt mennyiséggel a legtöbb laktózérzékeny szervezete már gond nélkül megbirkózik. Érdemes kisebb mennyiséggel kezdeni, de a tapasztalat az, hogy a PRO-PRE Jogi nem okoz gondot még nagy mennyiségben sem.

Jó hír 2.: Akinek van valamilyen mértékű laktáz enzim termelése, illetve valaha volt, az tudja trenírozni azt. Azaz a PRO-PRE Joghurtban megmaradt kis mennyiségű laktóz alkalmas arra, hogy ez a képesség ne vesszen el, illetve újra felerősödhessen. Sok esetben pont az a probléma, mivel problémát okoz a laktóz, hogy érthető okokból teljesen száműzi az étrendjéből az ember. Ezzel pedig könnyedén elveszítheti a képességét a szervezet az adott enzim termelésére. Olyan ez, mint amikor nehezünkre esne valamilyen súlyt megemelni, akkor inkább soha többet nem emelnénk fel semmit. Ez esetben az izmok sorvadnának el, hát így van ez a laktáz enzim termeléssel is.

Jó hír 3.: Előfordulhat, hogy pont egy olyan probléma okozza a laktáz enzim termelésében a bonyodalmat, amire megoldást hozhat a bélflóra helyretétele. Amiben nagy segítséget nyújt a PRO-PRE Joghurt.

Jó hír +1: Aki annyira fél a laktóztól, mint egy valamire való férfi a tűtől, az nyugodtan készítheti laktózmentes tejből a PRO-PRE Jogit, hiszen a kultúra keverékben lévő bacik, ha nem találnak laktózt, akkor örülnek a már előre kettéválasztott galaktóznak és glüköznak is. Tehát abból a laktózmentes tejből is tökéletesen elkészíthető a joghurt, amiben enzimes eljárással előre szétválasztották a laktóz két tagját.