22 jún

Tejsavó

Miért írunk a tejsavóról?
Egyrészt mert a Pro-Pre Joghurt több mint felét ez teszi ki, másrészt a tejsavó egy roppant értékes és széleskörűen felhasználható ajándéka a természetnek.

Amennyiben egy átlagos csodaszerről olvas az ember, akkor biztosan említésre kerül, hogy több ezer éve ismert elixír… nem szeretnénk beállítani a tejsavót ebbe a sorba, értékesebb annál ez a folyadék. Persze nagyon régóta ismertek a jótékony hatásai, ami igaz sok más természetes táplálékra is. A tejsavóról azonban elmondható, hogy a 80-as évek eleje óta egyre szélesebb körben hajolnak meg előtte a tudományos körökben és a természetes gyógymódokat előtérben helyezők is.

Mitől ennyire nyerő a tejsavó?

Például a tejsavóban található fehérjék gazdagabbak bioaktív anyagokban, mint bármelyik másik fehérje. Korábban még voltak akik ezt vitatták, de ma már senki nem vonja kétségbe, hogy a savófehérje a legjobb fehérje. Rugalmas, erőt adó egészséges izmot tud építeni a szervezet belőle és nem csupán izomtömeget növel. Ezért nem csak a testépítők, hanem a küzdősportolók, rövid és hosszútávfutók, pontosabban minden sportoló legelőnyösebb fehérjéje.

Gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, esszenciális aminosavakban.

Vitaminok ásványianyagok aminosavak fehérjék
C-vitamin
Ca
Triptofán albumin
Thiamin (B1)
Fe
Treonin globulin
Riboflavin (B2)
Mg
Izoleutin
Nikotinsav (B3)
P
Leutin
Pantoténsav (B5)
K
Lizin
Piridoxin és Adermin (B6)
Na
Metionin
Kobalamin (B12)
Zn
Cisztin
A-vitamin
Cu
Fenilanalin
Retinolsav (A-vit. származék)
Mn
Tirozin
Se
Valin
Cl
Arginin
Histidin
Alanin
Aszparaginsav
Gluténsav
Glicin
Prolin
Szerin

A tejsavóban szekretálódott természetes vitaminok és ásványi anyagok felszívódása páratlanul tökéletes. Ez az anabolikus tulajdonságának köszönhető, ami azt jelenti, hogy a szervezetben lezajló hasznos fizikokémiai (építő, szintetizáló, asszimiláló) folyamatokat mozdítja előre. Ilyen például amikor egyszerűbb anyagokból összetett anyagok keletkeznek. Az anabolikus tulajdonság nem tévesztendő össze az anabolikus szteroidokkal! A tejsavó által elősegített anabolikus folyamatok nem járnak negatív melléhatásokkal.

Fontos megemlíteni, hogy a általánosságban a tejsavó laktózt tartalmaz, ezért az arra érzékenyeknek jobb tartózkodni a fogyasztásától. Azonban a joghurtokra igaz és a PP Joghurtra magas csíraszáma miatt pedig különösen igaz, hogy a tejben található laktózt (tejcukrot) a tejsav baktériumok tejsavvá alakítják. Ezért a PP Joghurtból kinyert tejsavónak nagyon alacsony a laktóz tartalma. A laktóz érzékenyeknek szóló ajánlásunkat elolvashatjátok a Laktózérzékenység és a joghurt bejegyzésünkben.

A tejsavónak többféle íze lehet, attól függően, hogy milyen eljárással került kivonásra a tejből. A joghurt készítés esetében savanykésabb, a sajt gyártásnál általában édeskésebb, mivel ez esetben sok a tejcukor benne.

Összefoglalva:

A népi gyakorlatokra, tapasztalásokra épülő természetgyógyászat és az orvostudomány, ami az elvégzett kutatásokra és klinikai vizsgálatokra támaszkodik, mind határozott voksukat teszik a tejsavó mellett. Az emésztő-, ér-, csont-, idegrendszeri megbetegedések esetén is hatékony megelőző, vagy gyúgyulást elősegítő szerep tölthet be a tejsavó. Valamint a kiválóan erősíti a szervezet immunrendszerét.

Közelebbről a tejsavóval a 90-es évek közepén ismerkedtem meg amikor a pennsylvaniai Thorny Bush farmon dolgoztam. Mivel a kedvenc egységem a farm sajtüzeme volt, ezért ott töltöttem el a legtöbb időt. Soha nem fordult elő, hogy egy csepp savót is elpocsékoltunk volna. Készült a savóból is sajt, de üdítőital gyárak és pékek is szállították el tőlünk. A kecsketej savóját, a farm saját kozmetikaii egysége dolgozta fel. Megtanultam, hogy mennyire sokrétű és izgalmas alapanyag a tejsavó. Ugyan a tudományos oldalát, akkor csak nagyon felületesen ismertem, de gyakorlatban sok mindent megtapasztaltam és tudtam. Ezek a tapasztalok sokat segítettek itthon, amikor a 4 éve joghurttal kezdtünk foglalkozni.

Hogyan lehet kivonni a savót a joghurtból? Hagyjuk-e a joghurtban és úgy fogyasszuk, vagy válasszuk szét? Mikre és hogyan lehet felhasználni a tejsavót?

A Pro-Pre Görög joghurt bejegyzésünkben leírjuk hogyan készíthetsz görög joghurtot és hogyan tudod elválasztani a savót.

Általában az a legjobb, amikor a PP Jogurtot elkészítés után úgy fogyasztod ahogy van a savóval együtt. De szétválasztva is nagyon egészséges és így egészen más gasztronómiai élményeket nyújthat. Egyszóval rajtad áll, hogyan használod fel, a meglátásunk, hogy érdemes mindent kipróbálni.

A hogyanra külön-külön fogunk kitérni a cikkeinkben és receptjeinkben. Szeretnénk bátorítani benneteket, hogy kísérletezzetek szabadon, egészen biztos, hogy sok finomság fog születni.

A tejsavó kiváló alap, legyen szó sütésről, főzésről vagy fitness betevőről.

  • Készíthetsz belőle a gyümölcsturmixot.
  • Felhasználható levesek, vagy pörkölt levének.
  • Megfőzheted benne a tésztát, rizst, de a akár a krumplit is.
  • Rendkívül finom és omlós lesz a savóban pácolt hús. (főleg fehér húsokhoz javasolt)
  • Sütésnél kiváltható vele a víz és tartósabb jobb állagot kaphat tőle a pogácsa, kenyér, sütemények, tészták, a pizza, de akár a gofri is.
  • Ha kedvet kapsz hozzá, akkor készíthetsz belőle zsendicét, riccotát. Tehát tejsavóból készült túrót/sajtot.

A tejsavó hűtőben egy hétig eláll, de ha éppen nem akarod felhasználni le is fagyasztatod, úgy akár hónapok múlva is előveheted.


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel!

Kezdőlap
Jogi nyilatkozat
ÁSZF
Kapcsolat