22 aug

Tények és tévhitek #1 – a probiotikumokról

Tények a  probiotikumokról, azaz a jófiúkról, akik mellett a rosszfiúk nem tudnak garázdálkodni.

probiotikumok_lacto

A természetesség és a felszívódás 

tévhit: – A természetes probiotikumok jobban szívódnak fel a szervezetbe, mint a mesterségesek.

  • Felszívódhatnak a baktériumok?
  • Léteznek mesterséges probiotikumok?

Alapvetően sem a rosszindulatú, sem a jótékony baktériumok nem szívódnak fel a bélnyálkahártyán keresztül. Ha ez mégis megtörténik, az azt jelenti, hogy fekély, vagy más sérülés található a belekben. A probiotikumok feladata, hogy gond esetén a bélflórát helyrehozzák, egyébként pedig egyensúlyban tartsák.

Valójában nem létezik mesterséges probiotikum. A jótékony baktériumok élőlények, amelyek a számukra megfelelő környezetbe képesek szaporodni. Ezeket a probiotikumokat mesterséges kemikáliákkal nem lehet előállítani. A szaporításuk természetes közegben, vagy természetes táptalajon lehetséges.

A mennyiség 

tévhit: – A túl sok probiotikum veszélyes.

  • Okozhat-e kárt a túl sok probiotikum?

A probiotikumokat nem lehet túladagolni. Az ember bélflóráját több mint 1 millió x 1 milliárd baktérium alkotja, amelyben mindig jelen van káros és jótékony, a szervezet számára hasznos baktérium is. Nincs olyan, hogy túl jó bélflóra: csak egészséges egyensúly, vagy annak felborulása van. Amikor túlsúlyban vannak a jótékony baktériumok, akkor nem engedik túlzottan elszaporodni a káros, patogén baktériumfajokat. Akár egy jóindulatú hadsereg, védik és egyensúlyban tartják a bélflórát, így a káros baktériumok nem tudnak problémát okozni. Ha több probiotikumot fogyaszt az ember a szükségesnél, azaz annál, ami meg tud tapadni a bélfalakon, akkor a többlet simán csak kiürül a szervezetből.

A fajták száma 

tévhit: – Az a lényeg, hogy jó sok fajta probiotikum legyen.

  • Minél többféle probiotikum, annál jobb a szervezetnek?

Ez a kijelentés féligazság és félig badarság is. A túl sok fajnál fennáll a lehetősége, hogy a különböző baktériumok nem engedik egymást megfelelően érvényesülni és az egyes fajok nem tudnak ideális számban és erőben elszaporodni. A megfelelő kombináció a lényeg! Fontos, hogy a jótékony baktériumok egymást segítve és kiegészítve dolgozzanak. A PRO-PRE Joghurt esetében található olyan törzs, amely a vékonybélben és olyan is, ami a vastagbélben érvényesül jobban. Emellett a joghurt olyan probiotikumot is tartalmaz, amely a teljes tápcsatornán végighalad a táplálékkal együtt.

Prebiotikumok szerepe 

tévhit: – A probiotikumoknak azért van szüksége a prebiotikumokra, hogy a burokként védelmet nyújtsanak számukra a gyomorban.

  • Miért van szüksége a probiotikumoknak prebiotikumokra?

A probiotikumoknak az emberi szervezeten belül a prebiotikumok az elsődleges energiaforrásai, azaz a táplálékuk. Az egyik legfontosabb szempont, hogy egészséges, erős, “munkabíró”, szívós, szaporodni képes jótékony baktériumok dolgozzanak bennünk. A különféle probiotikumok különböző táplálékokat kedvelnek, de minden probiotikum fajta meghálálja, ha többféle energiaforráshoz juthat. Ugyanúgy, ahogyan az embernek sem egészséges kizárólag egyféle ételt fogyasztani. A PRO-PRE Joghurtban a prebiotikum kombináció minden egyes jótékony baktériumfajt kimagasló hatékonysággal táplál. Ez jelentette a tudományos újítást: olyan mértékben sikerült növelni a baktériumok aktivitását a prebiotikum keverék által, amilyenre korábban még nem volt példa.

Mellékhatás? 

tévhit: – A probiotikum foyasztása mellékhatásokkal jár.

  • A probiotikumoknak vannak mellékhatásai?

A probiotikumoknak nincsenek kellemetlen, vagy káros mellékhatásai. Olyan azonban előfordulhat, hogy azok a problémák is megszűnnek, amelyekre nem is számítottunk. A bélrendszer, mint a testünk egyik legfontosabb védekező rendszere, állapota a betegségek több mint felénél szerepet játszik. Azaz a jótékony baktériumokkal teli PRO-PRE Joghurtot fogyasztval nagyon széles azon betegségek köre, amelyeknél megmutatkozhat ez a jótékony hatás.

Ritkán előfordulhat, hogy probiotikumok áldásos munkája által a bélfalat olyan szennyeződésektől tisztítja meg, amelyek hasmenést okoznak. Ez azonban legfeljebb 2-3 napig tarthat. A probiotikumok nem okoznak hasmenést, sőt éppen az egészséges emésztést segítik elő. (Autoimmun betegeknél kizárólag orvosi konzultáció után javasolt a probiotikumok fogyasztása!)

Csecsemőknek 

tévhit: – Probiotikumokat kell a csecsemőnek is adni, hogy ne fájjon a hasuk.

  • Probiotikumokat érdemes csecsemőnek is adni, hogy ne fájjon a pocijuk?

NEM! A bélnyálkahártya 8 hónapos korig átengedi a baktériumokat, ezért semmiképpen nem ajánlatos az anyatejen kívül más forrásból baktériumokat juttatni a pici szervezetébe. Léteznek olyan baktérium fajok, melyeket bizonyos esetekben adnak a csecsemőknek is, ilyen pl.: Lactobacillus reuteri is, de kizárólag orvosi felügyelet mellett javasolt. Az OÉTI ajánlása szerint  savanyított tejterméket, mint a joghurt  már 10 hónapos kórtól lehet adni a babáknak. A PRO-PRE Joghurt gyártói ajánlása, hogy 12 hónapos kor alatt ne adjuk a babáknak.

Előflóra és probiotikum 

tévhit: – Az élőfóra a probiotikum.

  • Minden élőflórás joghurt probiotikus?

Ma már a legtöbb natúr joghurt élőflórás, ami azt jelenti, hogy a nem pusztítják el tartósítószerekkel, vagy hőkezeléssel a benne lévő jótékony bacikat. Azonban a legtöbb joghurt a két starterkultúrán kívül nem tartalmaz más baktériumot. Csak azok a joghurtok probiotikusak, melyek a két starteren kívül tartalmaznak probiotikus törzseket is. (Startereknek hívjuk azokat a baktériumokat, élesztőgombákat és enzimeket., melyeknek feltétlenül részt kell vennünk az érlelési folyamatban, azaz a fermentációban, hogy az adott élelmiszer létrejöjjön. A joghurt esetében ez két baktérium faj a Lactobacillus bulgaricus és a Streptococcus thermophilus.)


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel!

Kezdőlap
Jogi nyilatkozat
ÁSZF
Kapcsolat