Történetünk

A PRO-PRE Joghurt élelmiszeripari innováció, találmány, tudományos újítás és világszabadalom várományos magyar termék.

Ahogyan elkezdődött…

Hófehér joghurt mesénk 2010-ben kezdődött, amikor egy német joghurt-oltóanyaggal találkoztam. Igaz, csak ránézésre hasonlított – ami egy oltóanyagnál, lássuk be nem sokat jelent –, de maga a megoldás, hogy otthon, percek alatt, saját maga készítheti el mindenki a számára legmegfelelőbb állagú és íz világú joghurtot, ami nem mellékesen, egészségünk megóvásában is szerepet játszik, azonnal magával ragadott.

Olyannyira lelkesedtünk az ötletért, hogy még a termék forgalmazási jogát is azonnal megvásároltuk. Azonban, ahogy ez lenni szokott, minél jobban ástuk bele magunkat az adott témába és minél többet tanultunk a termékről, minél alaposabban ismertük meg „tulajdonságait”, annál jobban éreztük a hiányosságokat és éreztük azt, hogy ennél sokkal többet szeretnénk elérni. Az nem is volt kérdéses számunkra, hogy a joghurt egészséges életmódunk szempontjából és a gasztronómia szemszögéből tekintetve is óriási lehetőséget és idáig nem eléggé kiaknázott kincsesbányát tartogat az egész emberiség számára, így az álmunk megszületett és ráléptünk a hozzá vezető útra.

energia

Egyetlen cél lebegett mindig a szemünk előtt. Megalkotni a létező legjobb joghurt-oltóanyagot. A lehető legjobbat, ami gasztronómiai és az egészségre gyakorolt hatás szempontjából is egyedülálló a piacon található termékek között és megtalálható benne a játékosság lehetősége is. Igen, a játék és bármennyire is furcsa, ez a két elem lett a védjegyünk, az egészség és a játékosság. Más oltóanyagokban ugyanis nincs meg ennek a lehetősége, csak valaminek a kárára – leginkább a baktériumok aktivitásának a hátrányára – lehet játszani az ízekkel. Az ötletet adó oltóanyag, csak önmagában az elkészítés örömét adta meg a fogyasztóknak, mi azonban ezen a téren is jóval többet szerettünk volna elérni!
Szerencsére a kilencvenes évek közepén, egy amerikai farmon éltem és időm legnagyobb részét az ott található sajtüzemben töltöttem. Szó szerint szerelmese lettem a farmnak, a sajtüzemnek, a frissen fejt tej illatának hangulatába és felfedeztem magamban a kreativitásnak azt az örömét is, hogy milyen csodás érzés egy-egy új íz világú és állagú sajtot kikísérletezni és megalkotni, természetesen úgy, hogy ez a vásárlóknak az ízlését is elnyerje. Büszke vagyok rá, hogy több sajtvariációmat, a mai napig árulja ez az amerikai sajtmanufaktúra.

Ennek az időszaknak köszönhetően, az alapvető szakmai ismereteknek már a birtokában voltam, és ez bőségesen elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy az első kísérleteket otthon, már a párommal együtt végezzük el. Az íz világot hamar eltaláltuk és tudtuk, jó úton haladunk, de mi a legjobbat szerettük volna kikísérletezni és tudtuk, ehhez még sokat kell tanulnunk. Ennek érdekében 2011-ben felvettük a kapcsolatot a Tejkutató Intézet nemzetközileg is elismert szakembereivel és egy hatalmas fejest ugrottunk a hófehér tudomány világába.

Az eltelt négy esztendő alatt körülbelül ötven olyan oltóanyagot fejlesztettük ki, amelynek mindegyike dobogón végezne a piacon található termékek között, azonban sikerült létrehoznunk közülük egy olyan oltóanyagot, amelyik kiemelkedik mind az ötven közül. Ennek adtuk a PRO-PRE nevet.

Kísérleteink elején nem tettünk mást, mint, hogy az oltóanyaghoz hozzáadtunk fehérje koncentrátumot és összesen ennyi különböztette meg az ötletet adó terméktől. Ez ugyan értékesebbé tette a termék beltartalmát, de még messze nem lett tőle ennyire kiemelkedő hatása egészségünkre és nem lett stabil és biztos az oltás végeredménye.

Ugyan az álmunkban úgy képzeltük, hogy a joghurt készítése folyamatos sikerélményt jelent számunkra, azonban ez messze nem így történt és ehhez sok dolognak kellet még összeállnia. Elsődlegesen a jótékony hatás, aztán az íz és legvégül a házi körülmények között, minden alkalommal és körülmény mellett is sikeres végeredmény.

Egy joghurt születése és hatása a szervezetre:
Az, hogy egy joghurt milyen mértékben gyakorol jótékony hatást szervezetünkre, azon múlik, hogy a termékben található baktériumtörzsek milyen tulajdonságokkal rendelkeznek, milyen csíraszámban vannak jelen, illetve mennyire erősek és aktívak. A törzsek kiválasztása egyszerűnek tűnhet, azonban az igazság az, hogy elképzelhetetlenül sok munka volt benne megtalálni azokat a törzseket, amelyek jól tudnak együtt működni, a legjobb kombinációt alkotják és a legjobb támogatást nyújtják szervezetünknek. Több száz mikrobiológiai vizsgálat és sok ezer oldal tudományos anyag áttanulmányozásának eredményeképpen született meg a PRO-PRE kombinációja. Nem túlzás a magas szám, sőt, a pontos mérési adataink mennyisége véleményünk szerint talán hihetetlen is lenne, de valóban a baktériumtörzsek körül keringő gondolatainkkal keltünk és feküdtünk minden egyes nap. Azért engedje meg, hogy egy kis betekintést nyújtsunk, csak hogy érezhesse a kutatott területen publikált és általunk tanulmányozott anyagok mennyiségét:
Amennyiben a http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed oldalon begépeli, hogy „Lactobacillus”, (2015. július 4.) pontosan 25 521 darab publikált tudományos anyagot talál, amelyeket kutatóintézetek, egyetemek és kórházak által ellenőrzött és közzétett eredmények alkotják. A Lactobacillus pedig csak egyetlen egy nemzetség a baktériumok országában, ráadásul megannyi fajjal és alfajjal. Körülbelül 1500 olyan kutatási eredményt gyűjtöttünk ki, amely meghatározta a saját baktérium-törzseink összetételét.
Mindemellett, a kiválasztás időszakát az a gondolat is kitöltötte, hogy miképpen lehetséges a baktériumok hatékonyságát úgy növelni, hogy elérhessük azt, hogy Herkulesek és Supermanek védelmezzék egészségünket a rosszindulatú baktériumokkal szemben.
Annak érdekében, hogy igazán megértsük, mire van szüksége a probiotikus törzseknek a kiemelkedő hatékonysághoz, ahhoz be kell tudnunk lépni a saját világukba és el kell tudnunk képzelni azt, hogy milyen az ő életük. Sőt, talán egy kicsit az is szükséges, hogy egy időre, gondolatainkban probiotikummá alakuljunk át. Sikerünk titka ez lett. Belebújtunk a „bőrükbe” úgy, mint amikor a legjobb színész ölti magára a ráosztott szerepének karakterét, minden apró szokását, rezdülését és gondolatát. Sokáig tartott, de megérte, viszont ehhez meg kellett ismernünk az életciklusaikat, a viselkedésüket, a napi szinten vívott csatáikat és az egész történelmüket…
Ugyanis bélflóránkat – ami egészségünket alapjaiban határozza meg –, különböző baktériumtörzsek keveréke alkotja, azonban születésünk pillanatában a bélrendszerünk steril és még nincs is bélflóránk. Mit gondol, van a bélflóra szempontjából jelentősége az előtejnek? De még mennyire, hogy van! Aztán ahogy haladunk a „történetükben” és mindent szépen sorra veszünk, úgy áll össze a teljes kép.
A reklámoknak köszönhetően, lassan már egy gyermek is tudja, hogy a probiotikumoknak prebiotikumokra van szüksége, ugyanis ez nyújt táplálékot számukra, illetve segíti őket életük útján. Az emberi szervezet számára hasznos baktériumoknak vannak azonban olyan tulajdonságai is, amelyeket ugyan jegyzett eddig is a tudomány, de jelentőségüket igencsak alábecsülték. Kutatásaink során több ilyen szempontot is sikerült felfedeznünk, amelyeknek köszönhető találmányunk sikere.

Hullámvölgyek és hegyek:

Taksony-labor-3332Egyik nap felhívtam telefonon a tudományos tanácsadónkat, aki európai szinten elismert mikrobiológus kutató és felvázoltam neki az elméletemet. Szerencsére, eddigre már mindenki komolyan vette kutatási eredményeinket és téziseinket, különben valószínűleg végig sem hallgatta volna elképzelésemet, ugyanis az annyira különbözött a tudomány akkor álláspontjától. 2013-at írtunk ekkor. Türelmesen végighallgatott, majd csak annyit válaszolt: „Nem gondolom Attila, hogy lenne alapja az általad végigvezetett felvetésnek.” Ezzel a rövid mondattal két hétre sutba is került a hipotézisem és teljes elkeseredés mellett, nem is láttuk értelmét továbblépni, annak ellenére sem, hogy a fejemben egyre erősödött az-az érzés, hogy pedig ez az út a helyes… de mégsem mertünk még ekkor rálépni erre az ösvényre. Azonban hajthatatlanul éreztem ezt és talán az erős hitem okozta, hogy mindenkire átragadt lelkesedésem, hogy már mindannyian azt éreztük, hogy megvan, amit kerestünk.

Azonban nem várt esemény történt, ami azonnal „begyújtotta a rakétákat” és izzani kezdett a levegő a laborban. Ugyanis két héttel a telefonbeszélgetésünket követően, a már említett tudományos tanácsadónk visszahívott a következővel: „Attilám, ha iskolában tanulod a szakmát, biztosan nem jutottál volna erre az eszement elméletre, de bevallom, nem hagyott nyugodni, amit kitaláltatok és egyre több értelmét látom, hogy kísérletezzünk ezzel.” Még nem volt semmi eredményünk, de szemernyi kétségem sem volt afelől, hogy sikerült, megtaláltuk a megoldást. A következő 2-3 hónap az alapanyag beszerzésekről szólt, majd az utána következő 3-4 hónap a vég nélküli kutatómunkáról és mikrobiológiai vizsgálatokról, amelyeknek része volt többek között körülbelül 150-200 In-vitro szék**tminta vizsgálat, hogy tovább ne is részletezzem. Ugyanis elengedhetetlenül fontos az eredmény szempontjából, hogy mennyi élő csíraszám marad a bélrendszernek pont abban a részében, ahol az a legjobban képes kifejteni áldásos hatását.

Felpörögtek az események és megállás nélkül születtek a jobbnál jobb eredmények és kaptuk a visszajelzéseket, hogy minden várakozást felülmúlnak az eredményeink. Sokkal gyorsabban állt helyre az eddig megoldhatatlannak tűnő egyensúly és szinte hihetetlen, hogy mindez a kellemetlen gázképződés nélkül is lehetséges. Ekkor már nem is a számok voltak a legfontosabbak számunkra, hanem az, hogy a szakemberek kijelentették, hogy olyan megoldást találtunk és ezáltal olyan eredményre jutottunk, amely a tudomány addigi állása szerint, nem volt lehetséges.

Az PRO-PRE Joghurt íze:
Fejlesztési munkákat akkor érezhettük igazán késznek, amikor az arányok játékának hosszadalmas és kimerítő időszakának végén sikerült a pontot is feltennünk is i betűre. A joghurt ízét ugyanis a legnagyobb mértékben a két starterkultúra határozza meg, amelyek minden egyes joghurtban jelen vannak. Viszont az egészen apó árnyalatnyi eltérések mégis varázslatos különbségeket tudnak eredményezni.
Nagyszerű példája ennek, ami néhány hete történt nálunk. Liluhoz, kereskedelmi vezetőnk, Tamás 9 éves kislányához vendégségbe érkezett a barátnője és Lilu megkínálta Őt a Pro-Pre joghurttal, majd a következő párbeszéd hangzott el:

Lilu: – „Gyere együnk ebből!”
Vendég kislány: – „Miért mi ez?”
Lilu – „Olyan, mint a joghurt, csak finomabb.”

Pontosan ez volt a célunk az ízvilág megalkotásánál és ennél nagyobb elismerés nem is lehetne számunkra.

Kiemelt fontosságú szempont volt az is, hogy a joghurt készítőjének meghagyjuk az alkotás örömét és szabadságát, azt, amit mi is átéltünk a készítése során. Mindenkinek legyen lehetősége ugyanabból az oltóanyagból az ízlésének legjobban megfelelő, különböző karakterű joghurtokat elkészíteni. Ráadásul mindezt pofon egyszerűen, csupán az érlelési – fermentálási – idő játékával megvalósítva.
Ehhez azonban nekünk is úgy kellett az összetevők közötti arányokat beállítani, hogy amire a bacilusok elérkeznek az exponenciális életszakaszuk végéhez és átlépnek az úgynevezett veszteglő fázisba, legyen egy elnyújtott időintervallum, ami alatt a savanyodás mégsem áll meg, viszont a baktériumok hatékonysága és aktivitása is a magas szinten marad. Ezt az egyedülálló lehetőséget, ilyen formában, még soha, senkitől sem kapták meg a felhasználók.

Azonban az alkotás játéka itt nem áll meg és további variációs lehetőségeket biztosít az ízekkel és az állaggal a tej zsírtartalma és hőkezelésének módja. Azonban, ezekről az aprónak tűnő joghurttitkokról bővebb ismereteket a joghurtkészítő tanfolyamainkon lehet szerezni.

Biztos végeredmény, kudarc nélkül:
Menj biztosra! Ez lett oltóanyagunk szlogenje.
Ezen a ponton, azonban visszakanyarodnék a fejlesztés időszakában megfogalmazottakhoz. Ugyan, ez alatt az időszak alatt egy kicsit „joghurtbacilussá” kellett válnunk és be kellett lépni a kis világukba és ha még csak képzeletben is tettük ezt, de mégis meghatározó volt a szerepükben eltöltött időszak. Ennek köszönhetően sikerült ugyanis megérteni, hogy mire érzékenyek – mondhatnánk azt is, hogy igazán „hisztisek” a bacilusaink. Azonban, ha ezt nem éltük volna át és értettük volna meg, akkor soha nem jöttünk volna rá, hogy mire van szükség ahhoz, hogy végeredményként egy olyan terméket adhassunk a vásárlóink és majdani joghurtfogyasztóink kezébe, amelyek mindig jól működnek és nem okoznak kudarcélményt a konyhaművészetben kevésbé járatosaknak sem. Úgy érezzük, egy igazi, élvezetes és ízletes kulináris és főleg egészséges játékot sikerült megalkotnunk.
Bármilyen védőgázzal, vákuummal, vagy mind a kettővel is csomagolhatnánk a termékünket. Azonban sikerült kidolgoznunk azt a gyártási módszert, ami maximálisan garantálja az állandó minőséget. Ez a módszer jelenleg titkos, miután jogvédelme sajnos nem megoldott, ellentétben az oltóanyagunk jogvédelmével. Természetesen tudjuk, hogy ha már látott az emberiség embert repülni, akkor hamarosan többen is elkezdenek repülni, hiszen könnyebben jönnek rá a nyitjára…. és ez így is van rendjén.
Természetesen az oltóanyagból tejüzemi poharas változatot is készítünk azok számára, akik mégsem próbálnák ki a saját „gyártás” élményét és eredményét és inkább készen vásárolnák a PRO-PRE Joghurtot.
Már túl vagyunk a próbagyártásokon is és hamarosan a boltok polcain is megtalálható lesz a hófehér natúr és több féle ízű változata is. A különböző ízesítéseket és újításokat folyamatosan vezetjük be a piacra, már ebben az esztendőben is.
Azonban fejlesztéseink nem álltak és nem is állnak le és jelenleg is öt évre előre rendelkezünk olyan újításokkal és találmányokkal, amelyek hosszútávon is meghatározóak lesznek fogyasztóink és a tudomány számára egyaránt. A következő öt esztendő mindegyikében kilépünk a rivaldafénybe egy-egy ilyen újításunkkal, hogy tovább inspiráljuk fogyasztóink ízlelőbimbóit és még jobb, még kreatívabb kulináris kalandozásokra és alkotásokra csábítsuk és bíztassuk Őket.

Vidákovics Attila

Örömteli és kreatív kalandozásokat kívánunk a PRO-PRE Joghurt vakítóan hófehér és csábítóan ízletes tengerében!

csoportkep_nevekkel