Tejsavó
Miért írunk a tejsavóról?
Egyrészt mert a Pro-Pre Joghurt több mint felét ez teszi ki, másrészt a tejsavó egy roppant értékes és széleskörűen felhasználható ajándéka a természetnek.
Amennyiben egy átlagos csodaszerről olvas az ember, akkor biztosan említésre kerül, hogy több ezer éve ismert elixír… nem szeretnénk beállítani a tejsavót ebbe a sorba, értékesebb annál ez a folyadék. Persze nagyon régóta ismertek a jótékony hatásai, ami igaz sok más természetes táplálékra is. A tejsavóról azonban elmondható, hogy a 80-as évek eleje óta egyre szélesebb körben hajolnak meg előtte a tudományos körökben és a természetes gyógymódokat előtérben helyezők is.
Mitől ennyire nyerő a tejsavó?
Például a tejsavóban található fehérjék gazdagabbak bioaktív anyagokban, mint bármelyik másik fehérje. Korábban még voltak akik ezt vitatták, de ma már senki nem vonja kétségbe, hogy a savófehérje a legjobb fehérje. Rugalmas, erőt adó egészséges izmot tud építeni a szervezet belőle és nem csupán izomtömeget növel. Ezért nem csak a testépítők, hanem a küzdősportolók, rövid és hosszútávfutók, pontosabban minden sportoló legelőnyösebb fehérjéje.
Gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, esszenciális aminosavakban.
Vitaminok | ásványianyagok | aminosavak | fehérjék |
---|---|---|---|
C-vitamin |
Ca
|
Triptofán | albumin |
Thiamin (B1) |
Fe
|
Treonin | globulin |
Riboflavin (B2) |
Mg
|
Izoleutin | |
Nikotinsav (B3) |
P
|
Leutin | |
Pantoténsav (B5) |
K
|
Lizin | |
Piridoxin és Adermin (B6) |
Na
|
Metionin | |
Kobalamin (B12) |
Zn
|
Cisztin | |
A-vitamin |
Cu
|
Fenilanalin | |
Retinolsav (A-vit. származék) |
Mn
|
Tirozin | |
Se
|
Valin | ||
Cl
|
Arginin | ||
Histidin | |||
Alanin | |||
Aszparaginsav | |||
Gluténsav | |||
Glicin | |||
Prolin | |||
Szerin |
A tejsavóban szekretálódott természetes vitaminok és ásványi anyagok felszívódása páratlanul tökéletes. Ez az anabolikus tulajdonságának köszönhető, ami azt jelenti, hogy a szervezetben lezajló hasznos fizikokémiai (építő, szintetizáló, asszimiláló) folyamatokat mozdítja előre. Ilyen például amikor egyszerűbb anyagokból összetett anyagok keletkeznek. Az anabolikus tulajdonság nem tévesztendő össze az anabolikus szteroidokkal! A tejsavó által elősegített anabolikus folyamatok nem járnak negatív melléhatásokkal.
Fontos megemlíteni, hogy a általánosságban a tejsavó laktózt tartalmaz, ezért az arra érzékenyeknek jobb tartózkodni a fogyasztásától. Azonban a joghurtokra igaz és a PP Joghurtra magas csíraszáma miatt pedig különösen igaz, hogy a tejben található laktózt (tejcukrot) a tejsav baktériumok tejsavvá alakítják. Ezért a PP Joghurtból kinyert tejsavónak nagyon alacsony a laktóz tartalma. A laktóz érzékenyeknek szóló ajánlásunkat elolvashatjátok a Laktózérzékenység és a joghurt bejegyzésünkben.
A tejsavónak többféle íze lehet, attól függően, hogy milyen eljárással került kivonásra a tejből. A joghurt készítés esetében savanykésabb, a sajt gyártásnál általában édeskésebb, mivel ez esetben sok a tejcukor benne.
Összefoglalva:
A népi gyakorlatokra, tapasztalásokra épülő természetgyógyászat és az orvostudomány, ami az elvégzett kutatásokra és klinikai vizsgálatokra támaszkodik, mind határozott voksukat teszik a tejsavó mellett. Az emésztő-, ér-, csont-, idegrendszeri megbetegedések esetén is hatékony megelőző, vagy gyúgyulást elősegítő szerep tölthet be a tejsavó. Valamint a kiválóan erősíti a szervezet immunrendszerét.
Közelebbről a tejsavóval a 90-es évek közepén ismerkedtem meg amikor a pennsylvaniai Thorny Bush farmon dolgoztam. Mivel a kedvenc egységem a farm sajtüzeme volt, ezért ott töltöttem el a legtöbb időt. Soha nem fordult elő, hogy egy csepp savót is elpocsékoltunk volna. Készült a savóból is sajt, de üdítőital gyárak és pékek is szállították el tőlünk. A kecsketej savóját, a farm saját kozmetikaii egysége dolgozta fel. Megtanultam, hogy mennyire sokrétű és izgalmas alapanyag a tejsavó. Ugyan a tudományos oldalát, akkor csak nagyon felületesen ismertem, de gyakorlatban sok mindent megtapasztaltam és tudtam. Ezek a tapasztalok sokat segítettek itthon, amikor a 4 éve joghurttal kezdtünk foglalkozni.
Hogyan lehet kivonni a savót a joghurtból? Hagyjuk-e a joghurtban és úgy fogyasszuk, vagy válasszuk szét? Mikre és hogyan lehet felhasználni a tejsavót?
A Pro-Pre Görög joghurt bejegyzésünkben leírjuk hogyan készíthetsz görög joghurtot és hogyan tudod elválasztani a savót.
Általában az a legjobb, amikor a PP Jogurtot elkészítés után úgy fogyasztod ahogy van a savóval együtt. De szétválasztva is nagyon egészséges és így egészen más gasztronómiai élményeket nyújthat. Egyszóval rajtad áll, hogyan használod fel, a meglátásunk, hogy érdemes mindent kipróbálni.
A hogyanra külön-külön fogunk kitérni a cikkeinkben és receptjeinkben. Szeretnénk bátorítani benneteket, hogy kísérletezzetek szabadon, egészen biztos, hogy sok finomság fog születni.
A tejsavó kiváló alap, legyen szó sütésről, főzésről vagy fitness betevőről.
- Készíthetsz belőle a gyümölcsturmixot.
- Felhasználható levesek, vagy pörkölt levének.
- Megfőzheted benne a tésztát, rizst, de a akár a krumplit is.
- Rendkívül finom és omlós lesz a savóban pácolt hús. (főleg fehér húsokhoz javasolt)
- Sütésnél kiváltható vele a víz és tartósabb jobb állagot kaphat tőle a pogácsa, kenyér, sütemények, tészták, a pizza, de akár a gofri is.
- Ha kedvet kapsz hozzá, akkor készíthetsz belőle zsendicét, riccotát. Tehát tejsavóból készült túrót/sajtot.
A tejsavó hűtőben egy hétig eláll, de ha éppen nem akarod felhasználni le is fagyasztatod, úgy akár hónapok múlva is előveheted.
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel!