Tahini tésztasaláta SuperMan módra
Egyszerű ínyencség igazi gourmet-nak!
Ez a recept ízvilágában és értékes elemeiben is jól harmonizál önmagával. Ha a sok finomság közül csak a tahinit emeljük ki, ami szezámmag összeőrölve. Elmondhatjuk, hogy az abban lévő fehérje, rostok és ásványi anyagok, milyen jól hasznosulnak együtt a probiotikus joghurttal.
A titok feltárása:
A nagyszerű maradandó élmény abban rejlik, hogy a mártást 1-2 nappal előbb elkészítjük és addig hűtőben tároljuk, hogy jól összebarátkozzanak az ízek.
Hozzávalók
Mártás:
250g joghurt
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
1-2 gerezd fokhagyma préselve
½ teáskanál őrölt kömény
½ teáskanál őrölt koriander
¼ teáskanál cayenne bors
½ teáskanál kurkuma
100ml tahini krém, vagy 4 evőkanál őrlemény
1 lime leve
só
Saláta:
Egy nagy marék feldarabolt brokkoli rózsát
Egy nagy marék feldarabolt karfiol rózsát
Egy nagy marék zöldbab, kisebb darabokra vágva
Egy nagy marék koktélparadicsom nyersen, vagy pár pillanatig izzó serpenyőben pirítva.
Egy kis marék friss bazsalikom
250g ravioli tészta (legjobb a pármai sonkással)
Elkészítés: (figyelj a sorrendre)
Hevítsd fel az olajat egy serpenyőben (ügyelj rá, hogy nehogy megégjen). Tedd hozzá a köményt, a koriandert, a cayenne borsot, a kurkumát és a fokhagymát. Kevergetés mellett rövid ideig kell pirítani kb.: 20 másodpercig. Ennyi elég, hogy az illóanyagok felszabaduljanak, de ne égjen meg. Hagyd lehűlni. Egy tálba keverd össze a joghurtot a fűszeres olajjal, a tahinivel és lime-al. Persze, a só se maradjon ki.
Lobogó sós vízbe egy-másfél percre dobd be a zöldségeket (zöldbab, karfiol, brokkoli), majd vedd ki a forró vízből és hideg vízzel öblítsd le. Hagyd lecsöpögni a vizet és egy nagy keverőtálba tedd félre a zöldségeket.
Forrald fel újra a vizet melyben a zöldségek főttek és főzd meg benne a tésztát (raviolit), ügyelj rá, hogy ne főjön túl. Amikor megfőtt, szűrd le és hideg vízzel öblítsd át. Engedd, hogy a hideg víz lehűtse, majd csöpögtesd le, akár ki is rázhatod és dobálhatod is, ha ügyes vagy, hogy minél több víztől szabaduljon meg.
Keverd össze a tésztát a zöldségekkel, add hozzá a 2-4 felé darabolt koktélparadicsomot, locsold meg egy kevés extra szűz olívaolajjal és forgasd össze.
Összekeverheted az egészet a salátával és a bazsalikommal, úgy is nagyon finom. Mégis szebb, ha az összeért mártást megkeverd újra a tálalás előtt. A tányéron a saláta tetejére kerüljön rá az öntet és csak a legvégén a bazsalikom.
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel!