15 jún

Pro-Pre Görög joghurt

A görög joghurt krémességével, lágyságával kétségtelenül meghatározó szereplője a konyhaművészetnek. És valóban eltérő gasztronómiai élményt nyújt a joghurthoz képest, éppen ezért, sok esetben máshogyan és más ételekhez társítható. Jól felhasználható édességekhez és főfogásokhoz egyaránt.

Mi is a görög joghurt?

A tejben lévő tejcukrot a joghurt érlelése alatt a baktériumtörzsek tejsavóvá alakítják át, nagyjából a joghurt felét teszi ki a tejsavó (50-55%). A joghurtból akkor lesz görög joghurt, amikor a savó egy részét elválasztjuk. Ezért egy liter joghurtból 5-8 dl görög joghurt készíthető, attól függően, hogy mennyi savót engedünk ki belőle. A tejsavó elválasztására a legjobb módszer a lecsöpögtetés. Az így elválasztott/lecsöpögtetett tejsavót tedd el, mert nagyon egészséges és széleskörűen felhasználható alap. A tejsavóval külön a Tejsavó bejegyzésben foglalkozunk.

A Pro-Pre Joghurtból készített görög joghurt annyira krémes és oly fenséges, hogy azonnal rabjaivá válunk. A Pro-Pre Joghurt a görög joghurt esetében lehetőséget biztosít a játékra, mivel jól irányítható módon van lehetőség a sűrűségét és ízének erősségét beállítani. Azt javasoljuk, hogy elsőre az alább leírt paraméterek szerint készítsd el, majd következő alkalmakkor próbáld ki más időintervallumokkal.

Görög joghurt készítése:
példa:
1. Készíts 9-10 órás joghurtot
2. Csöpögtess ki 3-3,5 dl savó az 1 liter joghurtból.

Az előző bejegyzésben leírtuk, hogy hogyan készül a joghurt a Pro-Pre oltókultúrából.
A görög joghurt esetében szükséged lesz még egy ruhaanyagra vagy zsákra, aminek nem szöszölő, tiszta anyagból kell lennie. Lehet konyharuha, pamut anyag, muszlin, pelenka, vagy egy póló is. A lényeg, hogy akár zsák, akár batyura hajtva használod, beleférjen az 1 liter joghurt (csinálhatod kevesebből is).

A különbség csak annyi, hogy mielőtt a hűtőbe helyeznéd, a befőttesüvegből a zsákodba kanalazod a joghurtot, összekötöd és fellógatod, mondjuk a konyhaszekrény fogantyújára és aláteszel egy edényt amibe a savó csöpöghet.
A lógatás jobb, mint ha egy tésztaszűrőben elhelyezett ruhán keresztül csöpögtetnéd le. Ugyan az utóbbi megoldás is megfelel, de más fizikai hatások érik a lógatott változatot és ez a megfelelőbb. Ne nyomkodd, és ne passzírozd a zsákot! Engedd, hogy magától dolgozzon. Amikor a tervezett savó mennyiség kicsöpögött, akkor van kész.
Az így kapott görög joghurtot számtalan módon használhatod. Készíthetsz belőle hagyományos gyümölcsös finomságot. Sok esetben, részben vagy egészben kiválthatod vele a tejszínt, krémsajtokat, akár mascarpone krém helyett is használhatod. A görög joghurt sokkal egészségesebb, mint amiket kiválthatunk vele és teljes értékű gasztronómiai élményt nyújt, sőt!

Kísérletezz bátran! Később próbáld ki hogy milyen, amikor kevesebb savót engedsz ki belőle, mondjuk 1-2 dl-t. Vagy épp ellenkezőleg, hagyd a zsákban egész éjszakára. Mindezt csinálhatod 8-9-10 órás joghurtból. De az sem baj, ha egy kicsit túlérlelt joghurtból, mondjuk 11-12 órásból készíted. A túlérlelt joghurtból jó ízes lesz inkább húsok, vagy sós ételek mellé javasolt így.


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel!

Kezdőlap
Jogi nyilatkozat
ÁSZF
Kapcsolat